Kratka povijest Windowsa na mobilnim uređajima

Izlazak Windowsa 10 sve je bliže. Iako još nema službenog datuma, sva dosadašnja nagađanja i procurene informacije upućuju na 7. mjesec. Dok čekamo možemo obnoviti gradivo i podsjetiti se na to što je sve Microsoft radio na ovome polju još od davne 2000. godine. Pa krenimo!

 

Pocket PC 2000

b2000

 

Baziran na Windows CE 3.0 platformi Pocket PC je službeno objavljen u 4. mjesecu 2000. Godine. Izgledao je kao umanjena verzija tada još aktivnih Windowsa 95 i 98. Izrađen je samo za Pocket PC platformu i nije podržavao smartphone uređaje.  Relativno moćan za svoje vrijeme s obzirom da je u sebi sadržavao “džepne” verzije najpopularnijih Office programa (Pocket Excel, Pocket Word, Pocket Outlook) kao i mnogih drugih korisnih programčića.

 

Pocket PC 2002

b2002

 

Također zasnovan na Windows CE 3.0. i objavljen u 10. mjesecu 2001. Promjene na odnosu na verziju 2000 su uglavnom bile estetske prirode,  da bi se približilo izgledu tada još novih Windowsa XP. Međutim glavni razlog izlaska ove verzije bio je dodavanje podrške za tada još relativno nove uređaje – pametne telefone. Osim toga na ovoj verziji operativnog sustava prvi put su se pojavili Windows Media Player i MSN Messenger.

 

Windows Mobile 2003

b2003

 

2003 godina je sa sobom donijela i promjenu imena u Windows Mobile.  Zasnovana na Windows CE 4.20 i predstavljena u 6. mjesecu 2003. ova verzija Windowsa izašla je u čak četiri različita izdanja: “Windows Mobile 2003 for Pocket PC Premium Edition”, “Windows Mobile 2003 for Pocket PC Professional Edition”, “Windows Mobile 2003 for Smartphone” I “Windows Mobile 2003 for Pocket PC Phone Edition”. Možda najvažnije, u ovom izdanju dodana je podrška za Bluetooth (prijenos podataka, mogućnost spajanja raznih dodataka kao što su slušalice, tipkovnice itd.).

 

Windows Mobile 2003 SE

b2003se

 

Predstavljen u 3. mjesecu 2004. Ova verzija je dala mogućnost odabira korisnicima da rade u portrait ili landscape načinu rada. Osim toga dodana je podrška za više rezolucija  i podrška za WPA (WiFI Protected Acces).

 

Windows Mobile 5

b2005

 

Predstavljen u 5. mjesecu 2005. U ovoj verziji je dodana Microsoft Exchange Server “push” funkcionalnost za e-mailove i, možda najvažnije, spremanje podataka na ROM memoriju (prethodne verzije podatke su čuvale na RAM memoriji bi pa bi pražnjenje baterije rezultiralo gubljenjem podataka) . Također je prestavljena nova verzija Microsoft Office Mobile koja je uključivala PowerPoint, Excel i Word sa nekim novim funkcionalnostima.

 

Windows Mobile 6 / 6.1

b2006

 

Predstavljen u 2. mjesecu 2007. Ova verzija Windowsa bila je usko povezana sa Windows Live servisom. U Office Mobile 6.1 dodana je podrška za Office 2007 formate (.docx, .pptx itd.), e-mail je dobio html podršku a Messenger podršku za slanje datoteka. Windows Mobile 6.1 predstavljen je u 4. mjesecu 2008. i uglavnom je sadržavao bugfixeve i poneku manju novost.

 

Windows Mobile 6.5

b2006 65

 

Windows Mobile 6.5 bio je verzija Windowsa koja nas je trebala “zabavljati” do izlaska Windows Mobile 7 . Međutim, zahvaljujući popularnosti iPhone-a, tržište pametnih telefona se u potpunosti izmjenilo što je natjeralo Microsoft  da odbaci Windows Mobile 7 i započne radove na novom operativnom sustavu.

 

Windows Phone 7

b2wp7

 

I dalje zasnovan na Windows CE kernelu prvi put je javno predstavljen u 2. mjesecu 2010. Osim promjene imena, ova verzija je donijela i novo Metro sučelje – ugodno za oko i za prste. Fokus je stavljen na konzistentnost u dizajnu, jednostavnost i socijalnu povezanost. Ta konzistentnost se širila i na hardver gdje je Microsoft zahtjevao određene minimalne zahtjeve za svaki model (1 GHz procesor, 512 MB RAM-a itd:)  Kako se s ovom verzijom operativnog sustava efektivno počelo od nule mnogo osnovnih funkcija kao npr. copy/paste je nedostajalo. Kasnije nadogradnje su to ispravile međutim na pomolu je bila još jedna velika promjena koja je vlasnike Windows Phone 7 telefona ostavila bez nadogradnje na novi operativni sustav – Windows Phone 8.

 

Windows Phone 8

b2wp8

 

U ovoj verziji OS je prebačen na NT kernel. Pločice (Live tiles) su dobile još jednu veličinu (najmanju). Osim toga nekih većih vizualnih ili funkcionalnih promjena nije bilo u odnosu na WP7, ali su posloženi temelji za sljedeću verziju.

 

Windows Phone 8.1

b2wp81

 

Windows Phone 8.1 je možda najveća vizualna i funkcionalna nadogradnja još od predstavljanja Windowsa 7. S ovom verzijom predstavljena je Cortana, 3 reda pločica na početnom ekranu, pozadine na pločicama, notifikacijski centar, upravitelj datoteka itd. Neke aplikacije koje su prije bile ugrađene u OS sada su odvojene radi lakše nadogradnje (Glazba, Kalendar…). Počeli su se pokazivati i prvi plodovi prelaska na NT kernel u vidu univerzalnih aplikacija.

 

Windows 10 bi trebao biti kulminacija svega što je zamišljeno još od prelaska na NT kernel. Istinska univerzalnost, velika fleksibilnost i, možda najvažnije, početak jedne nove ere u Microsoftu. Po svemu sudeći gledamo jedan novi, drugačiji, bolji i cool Microsoft. Nadajmo se da će uistinu i biti tako.

Svi korisnici koji žele koristiti ili prenositi sadržaj s Bajtbox portala moraju se pridržavati sljedećih pravila: Citiranje Izvora: Obavezno je jasno i precizno navesti izvor informacija, uključujući naziv autora (ako dostupno), naslov članka ili teksta te datum objave. Poveznica na Originalni Tekst: Svaka upotreba sadržaja mora uključivati aktivnu poveznicu (link) koja vodi na izvorni tekst na Bajtbox portalu. Pravna Odgovornost: Kršenje ovih pravila može imati pravne posljedice sukladno zakonima o autorskim pravima.

Pretplatite se
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Pogledaj komentare ili komentirajx